Facebook Síť X Pinterest email tisk

Uzené maso při cukrovce

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Vydáno , aktualizováno

Co jíst při cukrovce

Při cukrovce 1. typu je možné konzumovat maso bez omezení ve zdravých porcích. Při cukrovce 2. typu by spotřeba masa neměla překročit 170 gramů denně. Také ti, kteří mají cukrovku a ti, kteří jsou ohroženi, by se měli vyhýbat konzumaci vysoce tučného masa, jako jsou kuřecí křidélka, salámy, klobásy a smažená masa. Lidé s cukrovkou by se také měli vyvarovat konzumace uzeného, sušeného nebo nasoleného masa.


Obsah článku

Maso a cukrovka

Lidé s diabetem 2. typu by měli omezit nebo se vyhnout vysoce tučným kusům masa, jako je běžné mleté ​​hovězí maso, salám, párek v rohlíku, klobása, slanina a žebra, protože stejně jako plnotučné mléčné výrobky mají vysoký obsah nasycených tuků. Nasycené tuky v mase zvyšují cholesterol a podporují záněty v celém těle a mohou také vystavit lidi s cukrovkou ještě většímu riziku srdečních onemocnění, protože jejich riziko je již zvýšené v důsledku cukrovky. Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, abnormálního cholesterolu a vysokých triglyceridů, vlivem obezity, nedostatku fyzické aktivity, špatně kontrolované hladiny cukru v krvi nebo vlivem kouření. Místo tučných kusů masa si vyberte libové bílkoviny, včetně kuřecího a krůtího masa bez kůže, ryb a korýšů, vepřové panenky a libového hovězího masa. Pokud potřebujete použít mleté ​​hovězí, ujistěte se, že je vyrobeno alespoň z 92 procent libového a 8 procent tuku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Uzené maso a cukrovka

Konzumace uzeného nebo jinak zpracovaného masa, jako jsou párky a uzeniny, výrazně zvyšuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Nezpracované maso je zdravější a nezvyšuje vaše šance, že budete trpět srdečními chorobami a cukrovkou. Zatímco nadměrné požívání zpracovaného masa může být škodlivé pro vaše zdraví, konzumace přiměřeného množství uzenin nebo uzeného masa je v pořádku. Přiměřeným množstvím se v této souvislosti myslí jedna porce za týden.

Alternativy k uzenému masu

Žádné neuzené maso nemůže dokonale napodobit chuť uzeného, ​​ale můžete použít koření, abyste přidali více chuti neuzenému masu. Zvažte marinování masa v omáčce vyrobené z kokosových aminokyselin a přidejte trochu „tekutého“ kouře, abyste získali kouřovou chuť bez zdravotních rizik. Pokud však pro recept opravdu potřebujete uzené maso, zkuste získat druhy uzeného s nižším obsahem sodíku vyrobené bez dusičnanů. Sůl a dusičnany jsou zodpovědné za některé nepříznivé zdravotní účinky uzeného masa, výrobky s jejich menším množstvím nebo úplně bez nich, budou pro vaše zdraví lepší.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Je zdravé červené maso

Vědci nezjistili, že by konzumace červeného masa prospěla, jen se zdá, že jeho konzumace neovlivňuje riziko rozvoje srdečních chorob nebo cukrovky.[1] Jiný výzkum naznačil, že častá konzumace červeného masa zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších druhů rakoviny, což vědci z Harvardu nezkoumali.

Tyto výsledky neznamenají, že byste měli povolit uzdu své masožravé chuti. Nejlepšími zdroji bílkovin jsou stále ryby, fazole, ořechy a drůbež. Zjištění však naznačují, že konzumace červeného masa několikrát týdně může být součástí zdravé stravy a nemusíte se cítit provinile, když vaříte steak nebo si objednáváte jehněčí kotletu.

Každodenní konzumace zpracovaného masa (uzeniny, uzené maso) zvyšuje šance na rozvoj srdečních chorob a cukrovky. Jedna porce zpracovaného masa týdně – slanina s nedělními ranními vejci nebo feferonková pizza v sobotu večer – spadá do kategorie „s mírou“. Ale pokud si to dáváte častěji, nebude to dobré pro vaše srdce.

zdroje
[1]

Harvard medical school - Červené maso: Vyhněte se zpracovaným věcem
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/red-meat-avoid-the-processed-stuff



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.


Zajímavé články

nové příběhy

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Cempírek

Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
- Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
- Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
- Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
- Vyhněte se sacharidům před spaním.
- Přejděte na jiný lék na cukrovku.
- Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
- Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Wafarin a meloun

Cempírek

Banány i meloun mají velmi nízký obsah vitamínu K a proto není třeba se zabývat snědeným množstvím pokud užíváte Warfarin.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Neuropatie nohou

Cempírek

Ukrutná bolest palce po úrazu může souviset se změnami na kloubu. Jinými slovy, kloub dostal při nalomení takovou šlehu, že má na sobě šrám a ten dře kost o kost. A to bolí. Ovšem bude třeba toto potvrdit pomocí vyšetření na magnetické rezonanci. Určitě byste měla zůstat v kontaktu se svým ortopedem, který může vypsat žádanku na vyšetření MR. Podle výsledků je pak možná jednoduchá operace kloubu a následné vymizení bolesti.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.