Co to jsou triglyceridy
Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které jsou v krvi a putují do tukových buněk. Jsou pro tělo jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Triglyceridy jsou tuky, které se nalézají v obíhající krvi. Pokud se testovací ampulka s krví nechá přes noc stát, na vrchu krve se shromáždí vrstva tuku, podobně jako na slepičí polévce přes noc umístěné v chladničce. Zvýšená hladina triglyceridů je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění.
Po chemické stránce se jedná o látky, které jsou složené, jak už sám název napovídá, z alkoholu, glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Triglyceridy představují v lidském těle zásobárnu tuků a fungují jako tepelný izolátor. Část těchto látek proudí krevním oběhem a organismus je využívá pro funkci svalů, zbylá část je uložena v tukové tkáni.
Hodnota triglyceridů
Triglyceridy a jejich hodnoty jsou rozdílné u žen a u mužů. U žen je hranicí rizika 80 cm v pase – pokud mají víc než 88 cm, bývá skoro jisté, že je zmíněná nebezpečí budou ohrožovat, zvlášť pokud se jejich triglyceridy pohybují nad 1,7 mmol/l. U mužů jde o míry 94–102 cm a stejnou hodnotu triglyceridů. Kombinaci těchto zlověstných parametrů říkají odborníci hypertriglyceridemický pas.
Správné hodnoty triglyceridů
U dětí od 1 roku do 15 let je to 1,0 až 1,64 mmol/l v krevním séru, u dospělých od 15 do 110 let pak 0,68 až 1,69 mmol/l.
Riziková hladina začíná nad 2 mmol/l, vysoká od 2,3 mmol/l a výš. Krev se odebírá pacientovi na lačno. Hodinu před odběrem by měl vypít 2–3 dl vody a 10–12 hodin před odběrem nesmí jíst. Sladké nápoje nesmí pít 24 hodin před odběrem a alkohol 1 až 2 dny.
Nejvíce bývá sledována hodnota LDL cholesterolu, se kterou triglyceridy úzce souvisí. Pokud hladina triglyceridů v krvi dosáhne hodnoty nad 11 mmol/l, hrozí zde vážné riziko pankreatidy, tedy zánětu slinivky břišní, kdy se musí jednat rychle a pacient se musí ihned léčit.
Zvýšené triglyceridy v krvi
Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jednotlivců zvýšit hladinu triglyceridů. Na zvyšování triglyceridů nemají kupodivu největší vliv tuky v potravě, ale jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně. Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami. Tím vzniknou triglyceridy.
Zvýšená hladina triglyceridů vypovídá o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě se mluví o hyperlipoproteinémii, což je zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi.
Primární hypolipoproteinémie – jedná se o genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění).
Sekundární hypolipoproteinémie – jedná se o důsledek nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi. Jde zejména o diabetes mellitus, což je významný rizikový faktor, dále o onemocnění štítné žlázy (hlavně nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), také neprůchodnost žlučových cest a jater vede ke zvýšení, respektive k hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin, dále jsou to chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.
Co značí vysoké triglyceridy
Vysoké triglyceridy jsou spolu s vysokým cholesterolem jedním z rizikových faktorů, které vyvolávají ukládání tukových částic ve stěnách tepen. Stěny se zesilují, ztrácejí pružnost a nakonec se zúží, což vede k horšímu průtoku krve. Občas může dojít i k úplnému uzavření a ke vzniku srdečněcévní příhody, která někdy končí smrtí. S postupující aterosklerózou roste riziko, že jedince postihne infarkt, mrtvice, zhorší se mu prokrvení nohou, bude mít poškozený zrak, ledviny a podobně. Právě triglyceridy mohou být jedním z hlavních viníků.
K jedincům s vysokými triglyceridy patří obvykle lidé obézní nebo s nadváhou, diabetici, ale také alkoholici. Hodně vysoké hladiny triglyceridů (nad 11 mmol/l) často vedou k opakovaným a někdy i velmi těžkým zánětům slinivky břišní.
Zvýšené triglyceridy mohou signalizovat nebo doprovázet různé poruchy látkové výměny tuků a na ně navazující potíže. Ale také špatně léčenou cukrovku a sníženou funkci žláz s vnitřní sekrecí. Někdy stoupnou kvůli přílišnému používání kortikoidů, případně jsou důsledkem užívání určitých léků proti HIV.
Jak snížit triglyceridy
Obézní lidé s vysokým příjmem omega-3 mastných kyselin mají triacylglyceridy a CRP koncentrace ve stejné úrovni jako lidé s normální váhou. Vysoký příjem omega-3 kyselin z mořských ryb totiž chrání před některými nebezpečnými dopady obezity. U lidí s nižší hladinou DHA a EPA obezita silně zvýší hladinu triacylglycerolů a C-reaktivního proteinu v krvi. Zvýšené hladiny následně zvýší riziko srdečních chorob a možná i cukrovky. Potraviny s vysokým obsahem kalorií vedou k tomu, že tělo při jejich dlouhodobé konzumaci ztrácí svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů. Maximální zvýšení hladiny triglyceridů, ke kterému dochází u citlivých jedinců, lze očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. Prakticky u všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň.
Potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a průvodní ochranou zajištěnou dostatkem vlákniny zabrání zvýšení hladiny triglyceridů a způsobí dokonce její pokles u těch, kteří ji měli před přechodem na nový jídelníček zvýšenou.
Hladina triglyceridů obvykle klesne i v případě, že nemocný začne pravidelně cvičit nebo pokud se začne věnovat aktivnímu pohybu a daří se mu shazovat nadbytečná kila. Stejně důležité je omezit alkohol nebo ho přestat pít úplně, přejít na racionální jídelníček a zredukovat sladké nápoje i další sladkosti. Pomůže také to, když se přestane kouřit a dokážou se kompenzovat stresy. Pokud vše uvedené nestačí, musí se začít užívat léky.
Doporučení
Udržujte si zdravou váhu: Nadbytečné kalorie se ukládají v tukových tkáních. Zbavením se nadbytečných kil tak můžete redukovat množství triglyceridů.
Redukujte příjem cukrů: Jednoduché cukry zvyšují hladinu inzulinu, který zase zvyšuje hladinu triglyceridů. Místo čokolády si tedy raději dejte ovoce či obilniny.
Dopřávejte si pravidelný pohyb: Pravidelný pohyb zvyšuje množství HDL cholesterolu a naopak snižuje LDL cholesterol a triglyceridy.
Vyhýbejte se alkoholu: I malé množství alkoholických nápojů obsahuje mnoho kalorií a cukrů a zvyšuje hladinu triglyceridů.
Snažte se konzumovat zdravé tuky: Jezte ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (losos, sleď, tuňák, makrela). Naopak se vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou například jídla z fastfoodů. Zdravé tuky naleznete i v olivách a arašídech.
Mějte na paměti, že vysoká hladina triglyceridů kromě mnoha jiných nemocí zvyšuje také riziko srdeční ischemie. Takže pokud máte zvýšenou hladinu triglyceridů, je důležité, abyste měli tento stav pod kontrolou.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Oval