Třešně při cukrovce
Sladké i kyselé třešně obsahují antokyany, které jim dodávají jasně červenou barvu. Jedná se o flavonoid, který lze nalézt i v jiném ovoci, jako jsou borůvky, červené hrozny a jahody. Tyto plody jsou nejen chutné, ale věda začíná ukazovat, že chemikálie, které obsahují, mohou snížit riziko srdečních onemocnění.
Nové studie ukazují, že pankreatické buňky zvyšují produkci inzulínu o 50 %, když jsou vystaveny těmto antokyanům, což má význam právě pro diabetiky. Tyto studie byly dosud prováděny pouze na hlodavcích, ale odborníci jsou již nadšeni z potenciálu, který tento objev má.
Jsou tedy třešně dobré pro diabetiky? Ano, ale s mírou. Musíte si hlídat porce a zdroj ovoce. Konzervované a kandované třešně mají například přebytek přidaného cukru a sacharidů. Pokud ale máte čerstvé třešně, tak půlhrnková porce by neměla být pro většinu diabetiků problém.
Cukrovka a třešně
Pokud žijete s cukrovkou, je důležité udržovat hladinu glukózy v krvi v mezích doporučených vaším lékařem. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je sledovat příjem sacharidů.
Zdravé zdroje dietních sacharidů zahrnují neškrobovou zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a fazole. Třešně jsou jednou z možností, ale je důležité sledovat velikost porce.
Pro diabetiky je vhodná malá porce 14 třešní (podobně jako 2 kiwi, 7 jahod nebo 3 meruňky). Vzhledem k tomu, že různí lidé mají různou toleranci k sacharidům, zvažte testování hladiny glukózy v krvi před a po první konzumaci třešní.
Na základě zralosti má 1 hrnek vypeckovaných třešní asi 25 gramů sacharidů. A 1 hrnek vypeckovaných višní má asi 19 gramů sacharidů.
Zatímco porce 1/2 hrnku by neměla být problémem pro většinu jedinců žijících s cukrovkou, nejlepší způsob, jak pochopit, jak vaše tělo reaguje na třešně, je zkontrolovat hladinu cukru v krvi 1 až 2 hodiny po snědení jedné takové porce.
Glykemický index třešní
Glykemický index (GI) udává účinky potravin na hladinu cukru v krvi na základě faktorů, jako jsou:
- zralost;
- způsob vaření;
- druh cukru, který obsahuje;
- množství zpracování, kterým ovoce prošlo.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou rizikově zvýšit hladinu glukózy v krvi.
Čerstvé třešně jsou považovány za potraviny s nízkým GI, pokud věnujete pozornost velikosti porce.
Pozitivní vliv třešní na cukrovku
Probíhá výzkum týkající se potenciální role, kterou mohou třešně hrát při léčbě diabetu.
Výsledky těchto a dalších studií naznačují, že třešně mohou hrát roli ve zdravé regulaci glukózy, případně snížit riziko cukrovky a zmírnit její nepříznivé účinky.
- Sladké i kyselé třešně jsou bohatým zdrojem polyfenolů a vitamínu C, které mohou být zdraví prospěšné tím, že předcházejí nebo snižují zánět a oxidační stres.
- Extrakt z třešní je užitečný při kontrole hladiny glukózy v krvi a zdá se, že třešně pomáhají při léčbě diabetu a snižují komplikace diabetu.
- Kombinace čištěných sladkých a višní a antioxidačního třešňového extraktu má příznivé účinky na snížení hladiny glukózy a mikroalbuminu a také na zvýšení produkce kreatinu u diabetických potkanů [1].
- Antokyany nalezené v třešních, ale i v dalším ovoci jako jsou borůvky, se zřejmě zaměřují na citlivost inzulínu a zvyšují ji. Prokázaly také potenciál pomoci zvládat onemocnění, jako je diabetes [2].
Vzhledem k tomu, že výzkum pokračuje, nelze v současné době činit žádné jednoznačné a rychlé závěry, pokud jde o třešně a jejich vliv na krevní cukr – zejména proto, že některé z výše uvedených studií byly provedeny jen na zvířatech a nikoli na lidech.
I když se výzkum zdá být slibný, vaše osobní měření cukru v krvi je skutečným testem toho, jak prospěšné třešně pro vás jsou.