Meruňky
Meruňka (Prunus armeniaca) je peckovina. Meruňky jsou kulaté a žluté barvy. Vypadají jako menší verze broskve. Ovoce je intenzivně výživné a má spoustu zdravotních výhod, jako je vliv na zdraví očí a vliv na lepší zdraví střev. V sušené formě jsou meruňky perfektní svačinou pro lidi s diabetem. Ovoce má středně vysoký obsah přírodních cukrů a je velmi zdravou potravinou. Čerstvé meruňky dietu obohatí velmi krásnou sladkou chutí. Sladká a jemná chuť meruněk, stejně jako jejich působivý obsah živin, z nich činí cenný doplněk vašeho jídelníčku. Jsou nabité prospěšným vitamínem A a také poskytují značné množství vitamínu C, draslíku, mědi a manganu. Kromě toho mohou meruňky pomoci uspokojit vaši chuť na sladké, aniž by způsobily problémy s hladinou cukru v krvi, na rozdíl od sladkostí, které obsahují cukr a zpracované sacharidy. Nízký glykemický index meruněk a obsah živin pomáhají lépe regulovat hladinu cukru v krvi po jejich konzumaci.
Glykemický index meruněk
Glykemický index (GI) je hodnotící stupnice sacharidů potravinářských výrobků. Je to dáno tím, jaký mají vliv na hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI (více než 55) mohou rozházet hladinu glukózy v krvi. Místo toho potraviny s nízkým GI umožňují postupné uvolňování cukru. A tím se zabrání nárazovému zvýšení hladiny glukózy.
S glykemickým indexem neboli GI 34 se čerstvé meruňky označují jako potravina s nízkým glykemickým indexem. Sušené meruňky mají ještě nižší GI 30. To znamená, že čerstvé i sušené meruňky mají malý účinek na hladinu cukru v krvi po jídle, ve srovnání s potravinami s vysokým glykemickým indexem, které po jídle způsobují skoky v krvi. Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem je důležitá pro vaše zdraví, pokud máte problémy s regulací hladiny cukru v krvi, takže čerstvé nebo sušené meruňky jsou vynikajícím doplňkem diabetické diety.
Účinek vlákniny v meruňkách
Díky vláknině mají meruňky některé příznivé účinky na hladinu cukru v krvi. Dietní vláknina zpomaluje trávení, tím lépe řídí uvolňování cukru do krevního oběhu, a zlepšuje schopnost vašeho těla reagovat na inzulín, což pomáhá dále kontrolovat hladinu cukru v krvi. Jeden hrnek nakrájených čerstvých meruněk obsahuje 3 gramy vlákniny, zatímco půl hrnku sušených meruněk se může pochlubit 4,7 gramy. Každá porce sušených meruněk poskytuje 18 procent denní spotřeby vlákniny pro ženy a 12 procent pro muže.
Vláknina a zdraví střev
Meruňky mohou podporovat zdravé trávení. Přibližně 1 hrnek (165 gramů) nakrájených meruněk dodá asi 3 gramy vlákniny. Meruňky obsahují obě formy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustný typ je rozpustný ve vodě a zahrnuje gumy, pektin a polysacharidy. A nerozpustný typ není rozpustný ve vodě a zahrnuje lignin, celulózu a hemicelulózu.
Meruňka je bohatá zejména na rozpustnou vlákninu. Ta je životně důležitá pro udržení zdravé hladiny glukózy a cholesterolu v krvi. Vláknina také zpomaluje pohyb potravy střevem a vyživuje příznivé střevními bakterie. Zlepšený střevní mikrobiom je spojen se sníženým rizikem obezity.
Vitamín E v meruňkách
Vitamin E, který se nachází v čerstvých a sušených meruňkách, také přispívá k jejich účinku na hladinu cukru v krvi u některých jedinců. Vitamin E funguje jako antioxidant a strava bohatá na antioxidanty pomáhá zlepšit hladinu cukru v krvi u lidí trpících diabetem 2. typu. Konzumace půl hrnku sušených meruněk zvýší váš příjem vitamínu E o 3 miligramy a poskytne 19 procent doporučeného denního příjmu. Šálek čerstvých nakrájených meruněk obsahuje 1,5 miligramu vitamínu E, neboli 10 procent doporučené denní dávky.
Obsah živin v meruňkách
Dvě čerstvé meruňky (asi 70 gramů) obsahují tyto živiny:
- Sacharidy: 8 gramů;
- Vláknina: 1,5 gramu;
- Bílkoviny: 1 gram;
- Tuk: 0,27 gramů;
- Kalorie: 34;
- Vitamín A: 8 % denní dávky;
- Vitamín C: 8 % denní dávky;
- Draslík: 4 % denní dávky;
- Vitamín E: 4 % denní dávky.
Meruňka je také slušným zdrojem luteinu, zeaxantinu, beta karotenu atd. To vše jsou účinné antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle člověka. Meruňky je třeba si vychutnat tak jak jsou, neoloupané, protože slupka meruněk obsahuje obrovské množství živin a vlákniny.
Meruňka je významným zdrojem antioxidantů, jako jsou vitamíny A, C, E a beta karoten. Navíc obsahují bohaté množství polyfenolových antioxidantů zvaných flavonoidy. Ty mají ochranný účinek proti různým onemocněním, jako jsou kardiovaskulární problémy a cukrovka.
Mezi hlavní flavonoidy v tomto sušeném ovoci patří kvercetin, kyselina chlorogenová a katechin. Tyto flavonoidy působí tak, že neutralizují volné radikály. Jedná se o škodlivé sloučeniny, které poškozují tělesné buňky a mají za následek oxidační stres. Oxidační stres je spojen s řadou chronických problémů, jako je srdeční porucha.
Vysoký příjem flavonoidů a antokyanů je spojen se snížením míry zánětu. Vysoká spotřeba flavonoidů také souvisí se snížením míry oxidačního stresu.
Meruňky obsahují mnoho sloučenin životně důležitých pro zdraví očí. Jsou to vitamíny A a E. Vitamín A zabraňuje šeroslepotě, poruše vyplývající z nedostatku světelných pigmentů v očích. A vitamin E je antioxidant rozpustný v tucích, který se dostává do očí a chrání je před škodlivými volnými radikály.
Beta karoten dodává meruňkám jejich žlutooranžovou barvu. Působí jako prekurzor vitaminu A, což znamená, že ho tělo člověka může přeměnit na tento vitamin. Dalšími významnými karotenoidy přítomnými v meruňce jsou lutein a zeaxantin. Ty jsou přítomny v čočkách a sítnicích očí. A karotenoidy pomáhají chránit před oxidativním stresem.
Konzumace meruněk
Samy o sobě jsou sušené meruňky sytou svačinkou a dobře se kombinují s ořechy a semínky, zatímco nasekané sušené meruňky jsou vítaným doplňkem salátů. Zkuste zkombinovat quinou, nasekané sušené meruňky, zelenou cibulku, čerstvou mátu a vinaigrette z pomerančové šťávy pro výrobu salátu s vysokým obsahem vlákniny, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Pro zdravou snídani konzumujte čerstvé meruňky samotné, nebo použijte meruňky nakrájené na tenké plátky s přidáním zcela přírodního mandlového másla k celozrnnému toastu.