Ananas a cukrovka
Pokud máte cukrovku, můžete jíst jakékoli jídlo, včetně ananasu a jiného ovoce, ale budete muset zvážit, jak jídlo, které jíte, zapadá do zbytku vaší stravy a životního stylu.
Vliv může mít i typ diabetu, který máte.
Lékaři doporučují lidem s diabetem jíst zdravou, vyváženou stravu a sledovat jídlo, které jedí, zejména sacharidy. Je důležité mít cvičební plán, který odpovídá příjmu sacharidů a užívání léků.
Pro lidi s diabetem je důležité jíst celou řadu čerstvých potravin, včetně ovoce.
Protože však ovoce obsahuje uhlohydráty, včetně přírodních cukrů, je třeba to zohlednit v jídelníčku a cvičebním plánu.
Počítání sacharidů
Mnoho lidí s diabetem počítá svůj příjem sacharidů každý den, protože sacharidy jsou zodpovědné za zvyšování hladiny cukru v krvi.
Abyste udrželi hladinu glukózy ve zdravém rozmezí, musíte mít po celý den stálý příjem sacharidů.
Při počítání sacharidů se většina lidí siustředí na hodnotu 45–60 gramů sacharidů na jedno jídlo a 15–20 gramů sacharidů na svačinu v závislosti na kalorických cílech pro daný den.
Částka se však také bude lišit v závislosti na individuálních faktorech, jako jsou léky a úroveň cvičení. Lékař nebo dietolog může pomoci sestavit plán poté, co zjistíte, kolik sacharidů potřebujete.
Vyvážení sacharidů znamená, že můžete jíst, co vám chutná, ale musíte zajistit, aby celkový počet sacharidů v jednom jídle byl v určitém rozmezí.
Pokud tedy do jídla přidáte jednu přísadu s vysokým obsahem sacharidů, například ananas, budete se muset třeba obejít bez brambor nebo kousku chleba, abyste měli správný počet sacharidů.
Sacharidy v ananasu
V jednom tenkém plátku ananasu je 5,5 g přirozeně se vyskytujícího cukru.
Silnější plátek ananasu 85 gramů obsahuje 8,3 g cukru a hrneček kousků ananasu obsahuje 16,3 g. Tělo tráví cukr rychleji než jiné druhy škrobu a je pravděpodobnější, že způsobí nárůst hladiny glukózy.
170 gramů konzervovaných kousků ananasu, bez šťávy, bude obsahovat téměř 28 gramů sacharidů.
Kousky ananasu ve šťávě budou mít vyšší hodnotu sacharidů. Zkontrolujte štítek na plechovce a zjistěte hodnotu sacharidů pro konkrétní produkt.
250 ml 100% ananasové šťávy obsahuje téměř 108 gramů sacharidů.
Odšťavňování ovoce částečně rozkládá jeho vlákna, což znamená, že cukr ze šťávy se dostane do krevního oběhu rychleji než cukr z celého ovoce.
Vypití velké sklenice ananasové šťávy pravděpodobně způsobí nárůst glukózy, i když je šťáva označena jako „neslazená“ nebo „100% šťáva“.