Uzené maso při cukrovce

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaCo jíst při cukrovce

Zajímá vás téma UZENÉ MASO PŘI CUKROVCE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Při cukrovce 1. typu je možné konzumovat maso bez omezení ve zdravých porcích. Při cukrovce 2. typu by spotřeba masa neměla překročit 170 gramů denně. Také ti, kteří mají cukrovku a ti, kteří jsou ohroženi, by se měli vyhýbat konzumaci vysoce tučného masa, jako jsou kuřecí křidélka, salámy, klobásy a smažená masa. Lidé s cukrovkou by se také měli vyvarovat konzumace uzeného, sušeného nebo nasoleného masa.


Obsah článku

Maso a cukrovka

Lidé s diabetem 2. typu by měli omezit nebo se vyhnout vysoce tučným kusům masa, jako je běžné mleté ​​hovězí maso, salám, párek v rohlíku, klobása, slanina a žebra, protože stejně jako plnotučné mléčné výrobky mají vysoký obsah nasycených tuků. Nasycené tuky v mase zvyšují cholesterol a podporují záněty v celém těle a mohou také vystavit lidi s cukrovkou ještě většímu riziku srdečních onemocnění, protože jejich riziko je již zvýšené v důsledku cukrovky. Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, abnormálního cholesterolu a vysokých triglyceridů, vlivem obezity, nedostatku fyzické aktivity, špatně kontrolované hladiny cukru v krvi nebo vlivem kouření. Místo tučných kusů masa si vyberte libové bílkoviny, včetně kuřecího a krůtího masa bez kůže, ryb a korýšů, vepřové panenky a libového hovězího masa. Pokud potřebujete použít mleté ​​hovězí, ujistěte se, že je vyrobeno alespoň z 92 procent libového a 8 procent tuku.

Uzené maso a cukrovka

Konzumace uzeného nebo jinak zpracovaného masa, jako jsou párky a uzeniny, výrazně zvyšuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Nezpracované maso je zdravější a nezvyšuje vaše šance, že budete trpět srdečními chorobami a cukrovkou. Zatímco nadměrné požívání zpracovaného masa může být škodlivé pro vaše zdraví, konzumace přiměřeného množství uzenin nebo uzeného masa je v pořádku. Přiměřeným množstvím se v této souvislosti myslí jedna porce za týden.

Alternativy k uzenému masu

Žádné neuzené maso nemůže dokonale napodobit chuť uzeného, ​​ale můžete použít koření, abyste přidali více chuti neuzenému masu. Zvažte marinování masa v omáčce vyrobené z kokosových aminokyselin a přidejte trochu „tekutého“ kouře, abyste získali kouřovou chuť bez zdravotních rizik. Pokud však pro recept opravdu potřebujete uzené maso, zkuste získat druhy uzeného s nižším obsahem sodíku vyrobené bez dusičnanů. Sůl a dusičnany jsou zodpovědné za některé nepříznivé zdravotní účinky uzeného masa, výrobky s jejich menším množstvím nebo úplně bez nich, budou pro vaše zdraví lepší.

Je zdravé červené maso

Vědci nezjistili, že by konzumace červeného masa prospěla, jen se zdá, že jeho konzumace neovlivňuje riziko rozvoje srdečních chorob nebo cukrovky.[1] Jiný výzkum naznačil, že častá konzumace červeného masa zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších druhů rakoviny, což vědci z Harvardu nezkoumali.

Tyto výsledky neznamenají, že byste měli povolit uzdu své masožravé chuti. Nejlepšími zdroji bílkovin jsou stále ryby, fazole, ořechy a drůbež. Zjištění však naznačují, že konzumace červeného masa několikrát týdně může být součástí zdravé stravy a nemusíte se cítit provinile, když vaříte steak nebo si objednáváte jehněčí kotletu.

Každodenní konzumace zpracovaného masa (uzeniny, uzené maso) zvyšuje šance na rozvoj srdečních chorob a cukrovky. Jedna porce zpracovaného masa týdně – slanina s nedělními ranními vejci nebo feferonková pizza v sobotu večer – spadá do kategorie „s mírou“. Ale pokud si to dáváte častěji, nebude to dobré pro vaše srdce.

zdroje
[1]

Harvard medical school - Červené maso: Vyhněte se zpracovaným věcem
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/red-meat-avoid-the-processed-stuff

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

V čem jsou obsaženy sacharidy
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Birell a cukrovka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články