Ovesné vločky a diabetes

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Co jíst při cukrovce

Ovesné vločky patří mezi zdravé potraviny, neboť mimo jiné obsahují polysacharidy, které trávíme pomalu a díky tomu jsme déle syti. Udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru. Zároveň obsahují hodně vlákniny, která má pozitivní účinky na naše zdraví a zasytí nás.


Obsah článku

Ovesné vločky a cukrovka

Ovesné kaše a ovesné vločky obecně bývaly považovány za pokrm chudých. Ty doby jsou však už pryč a dnes se stávají stále oblíbenějšími. Moderní věda odhalila neuvěřitelné množství výhod ovsa pro naše zdraví, a proto produkty z něj můžeme považovat za ty nejlevnější superpotraviny.

Výhody ovesných vloček:

  • Šálek vloček má jen 130 kalorií, ale přitom zasytí na dlouhou dobu. Vločky jsou tedy ideální pro udržování či znovunabytí štíhlé figury.
  • Poskytují vysoký podíl vlákniny, malé množství tuku a 16% obsah bílkovin. Jsou skvělým zdrojem vitamínů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
  • Pojídáním ovesných vloček zásobujete tělo železem a dalšími minerály, jako jsou vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
  • Ovesné vločky stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu. Může za to vláknina zpomalující přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a množství hořčíku napomáhající dostatečné sekreci inzulinu.
  • Vláknina ovesných vloček s názvem beta-glukan má příznivý vliv na hladinu špatného cholesterolu v krvi.
  • Ovesné vločky obsahují rostlinné ligniny, prekurzory živočišných ligninů, které chrání před srdečními příhodami a propuknutím rakoviny.
  • Jsou unikátním zdrojem antioxidantů, které mají silné protizánětlivé účinky a snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Zlepšují imunitní odpověď na léčbu, pomáhají bílým krvinkám rychleji se dostat do místa infekce a posilují jejich schopnost eliminovat bakterie.
  • Jsou bezpečné pro většinu celiaků, pouze nepatrné procento lidí trpí alergií na ovesný avenin. Problémem spíše bývá možná kontaminace suroviny jinými obilninami při zpracování.
  • Oves zvyšuje potenci mužů, u žen se využívá ke zlepšení vaginální citlivosti a rozdmýchání fyzické i emocionální touhy po sexu.

Toto je výčet pozitiv ovesných vloček a zároveň mnoha komplikací u diabetu, se kterými vám právě tato potravina pomůže. Vločky mají univerzální použití – lze je konzumovat s jogurtem, mlékem, sirupem, ale také zpracovávat do sušenek, muffinů či nejrůznějších fit tyčinek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Ovesná kaše a cukrovka

Ovesné vločky si můžete připravit mnoha způsoby. Ovesná kaše k snídani je také doporučována dietology při cukrovce. Vločky namočené den dopředu nebo uvařené v mléce stačí dochutit dia sladidlem a smíchat s ovocem. Pokud do ovesné kaše přidáte lžičku prášku z jihoamerických bobulí Açai nebo Maqui, dodáte jí příjemnou kyselost a zároveň tělu poskytnete neuvěřitelnou porci antioxidantů navíc, které také pomáhají při cukrovce. Příjemným efektem u těchto plodů je rovněž jejich schopnost podporovat hubnutí.

Jestliže se vám zasteskne po chuti čokolády, nic nebrání tomu, ji do ovesné kaše přidat. Zdravou alternativou je například přimíchání organického kakaa z nepražených bobů. Speciálně můžete použít také mix guarany a kakaa Guaracao pro dodání dlouhodobé energie navíc, případně směs maky peruánské a kakaa Macacao s výrazným účinkem na harmonizaci hormonální rovnováhy.

Pohanka a cukrovka

Pohanka poskytuje značné zdravotní výhody, například snížení krevního tlaku, prevence některých typů rakoviny, zvládání cukrovky, zlepšení trávení a hladiny cholesterolu, posílení imunitního systému, eliminace žlučových kamenů, ochrana před astmatickými záchvaty, úleva od zácpy a jiných střevních potíží. Tyto přínosy lze většinou připsat působivému spektru bílkovin, minerálů, antioxidantů a aromatických látek.

Zajímavost: Pohanka nepatří mezi obiloviny. Ve skutečnosti je příbuzná rebarboře a ta část, kterou jíme, je jednoduše semínko. Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro alergiky. Pohanka patří do rodiny rostlin Polygonaceae a předpokládá se, že se rozvinula v jihovýchodní Asii a poté se postupně rozšířila po asijském kontinentu. Existuje i druhová variace rostliny, která se nachází v Himálajích.

Vysoká hladina vlákniny v pohance je jedním z důvodů, proč může pomoct diabetikům. Kromě toho je pohanka skvělým zdrojem hořčíku, což je nezbytná část téměř 300 enzymů v lidském těle, včetně těch, které ovlivňují hladiny glukózy a inzulinu a jejich uvolňování. Vysoká hladina hořčíku je například spojena se sníženým rizikem cukrovky typu 2. Pohanka má velký obsah antioxidantů, jako jsou tokoferoly, fenolová kyselina, selen a flavonoidy. Všechny tyto sloučeniny se nacházejí ve vysokých koncentracích v extraktu z pohanky. Zvyšují aktivitu jiných antioxidantů, jako je mimo jiné vitamín C.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© RF

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

    Cempírek

    Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
    Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
    - Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
    - Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
    - Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
    Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
    Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
    - Vyhněte se sacharidům před spaním.
    - Přejděte na jiný lék na cukrovku.
    - Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
    - Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Wafarin a meloun

    Cempírek

    Banány i meloun mají velmi nízký obsah vitamínu K a proto není třeba se zabývat snědeným množstvím pokud užíváte Warfarin.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Neuropatie nohou

    Cempírek

    Ukrutná bolest palce po úrazu může souviset se změnami na kloubu. Jinými slovy, kloub dostal při nalomení takovou šlehu, že má na sobě šrám a ten dře kost o kost. A to bolí. Ovšem bude třeba toto potvrdit pomocí vyšetření na magnetické rezonanci. Určitě byste měla zůstat v kontaktu se svým ortopedem, který může vypsat žádanku na vyšetření MR. Podle výsledků je pak možná jednoduchá operace kloubu a následné vymizení bolesti.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět