Co pro mě znamená začínající cukrovka
Cukrovka I. typu začíná většinou v dětství, dospívání nebo výjimečně i kolem třicátého až čtyřicátého roku života. Těmto pacientům chybí v těle inzulin, neboť jej přestala produkovat slinivka břišní. Proto je nutné jej dodávat pomocí pravidelných dávek v injekcích. Hlavními příznaky tohoto typu diabetu jsou hubnutí, velká žízeň, nadměrný hlad, častější močení nebo bolesti břicha. Při diabetu I. typu je nutné pamatovat nejen na injekce, ale také na dietu. Nemocní za cukrovku I. typu nemohou.
Cukrovka II. typu se objevuje převážně ve věku 40 let a více anebo ve věku nižším, pokud dotyčný trpí obezitou. Kromě obezity má na její rozvoj vliv málo pohybu, nepravidelná strava, hodně jídla, stres, kouření a pití alkoholu. Mezi příznaky patří častější močení, velká žízeň, hlad, únava, rozmazané vidění, brnění končetin, špatné hojení ran, svědivá kůže nebo časté infekce. Jako vhodná léčba se nabízí diabetická dieta, pohyb a hubnutí, někdy se podávají i antidiabetika nebo inzulin.
Při začínající cukrovce (prediabetes) je vhodné řídit se stejnými pravidly jako u cukrovky druhého typu. Diabetický jídelníček by měl být sestaven s ohledem na pravidla, která se vztahují k této stravě. Nutné je zhubnout na normální váhu.
Dieta při cukrovce je založena na pravidelné stravě, která by měla být rozložená do 5–6 porcí co 2–3 hodiny během celého dne, aby se zamezilo výkyvu glykemie. Dieta při cukrovce v sobě zahrnuje doporučené množství sacharidů (uhlovodany, cukry), které stanovil ošetřující lékař podle váhy a zdravotního stavu. Určené množství sacharidů se rovnoměrně rozdělí do celého dne. Snídaně, oběd a večeře obsahují větší dávku sacharidů, zatímco svačiny menší.
Správný poměr složek by měl být následující: sacharidy tvoří 45–60 % denního příjmu, bílkoviny 10–20 % denního příjmu a tuky 20–30 % denního příjmu. K tomu je nutné připočítat dostatek vitaminů a minerálních látek, které by se měly čerpat hlavně z přírodních zdrojů.
Strava by měla být výživná a pestrá (dieta a rady lékaře), měla by obsahovat všechny složky potravy. V jídelníčku by se měla vyskytovat zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, bylinky, ořechy, semínka, ryby a libové maso. Jako sladidlo je vhodná stévie a ovoce.
Vhodné potraviny:
- ovoce – téměř bez omezení, pozor jen na příliš sladké ovoce (banány, švestky, mango a podobně);
- zelenina – jakákoliv, ale pozor na větší množství mrkve a červené řepy;
- maso – libové maso (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí) s odstraněním kůže a přebytečného tuku, šunka;
- ryby – sladkovodní i mořské, možno i tučné ryby;
- vejce – bílek bez omezení, žloutek maximálně dvakrát týdně;
- mléko a mléčné výrobky – spíše nízkotučné sýry, tvarohy, sýry, sladké jogurty pouze v dia verzi, bílé jogurty;
- sacharidy – celozrnné pečivo nebo grahamy, brambory v menším množství, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže;
- vláknina – celozrnné výrobky, vločky, klíčky;
- luštěniny.
- cukr, med, marmeláda, kompoty;
- sladkosti – čokolády, sušenky, oplatky;
- pekárenské výrobky – sladké pečivo, cukroví, zákusky, dorty, bílé pečivo, knedlíky;
- tučné mléčné výrobky – tučné sýry, tučné mléko, tučný tvaroh;
- smažená jídla – smažený sýr, řízky, hranolky, krokety, chipsy;
- tučná jídla – slanina, uzeniny;
- přesolené potraviny – tyčinky, keksy, chipsy;
- tučná masa;
- živočišné tuky – sádlo, máslo;
- slazené nápoje;
- alkohol.
Tekutiny
Mezi vhodné nápoje se řadí voda, neslazené čaje a minerální vody. Lze pít i neslazenou kávu. Téměř denně je možné vypít i 2 dl vína nebo 0,5 l piva. Za den je potřeba vypít asi dva litry tekutin (káva a alkohol se do tohoto příjmu nepočítají).
Nevhodný je tvrdý alkohol, víno nebo pivo ve větším množství, slazené nápoje.
Banán a cukrovka
Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.
Cukrovka a pivo
Pivo je osvěžující nápoj, a to zejména v horké letní noci. Ale lidé s cukrovkou musí mít rozum, pokud jde o konzumaci piva (nebo jiného alkoholického nápoje), a vždy jej zahrnout do svého jídelního plánu. Někteří jedinci (včetně těhotných žen) by neměli pít ani pivo, ani žádný jiný typ alkoholického nápoje. Vždy je rozumné poradit se nejprve s lékařem, pokud máte obavy ohledně konzumace alkoholu a vaší léčby. Napít se občas piva v rozumné míře je ale obecně pro většinu lidí s cukrovkou neškodné.
Pokud ovšem užíváte inzulin nebo antidiabetika, máte vyšší riziko vzniku hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi). Jakýkoli typ alkoholu pak může zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi, takže je nejlepší jíst k alkoholu něco, co obsahuje sacharidy. Nicméně je nepravděpodobné, že budete mít z konzumace piva nízkou hladinu cukru v krvi. Světlé pivo bývá lepší volbou, protože obsahuje méně alkoholu anebo méně kalorií.
Pivo zvyšuje hladinu glukózy v krvi vlivem obsahu sacharidů. V každém případě je dobré se naučit, že jakýkoli typ alkoholického nápoje ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zkuste si zkontrolovat hladinu cukru glukometrem před a po pití alkoholu. Nezapomeňte také, že alkohol by měl být konzumován jen v omezené míře (nejvýše dvě dávky denně pro muže, ne více než jednu dávku denně ženám), a to zvláště v případě, že se snažíte zhubnout.
Pozor, alkohol mění hladinu glukózy! Tento fakt může být nebezpečný pro osoby užívající inzulin, protože kombinace inzulinu s pivem může vyvolat hypoglykemickou epizodu. Pití ve skupině pak může být ještě nebezpečnější, protože pak lehce ztratíte přehled o tom, kolik alkoholu konzumujete, dokud vám neklesne hladina krevního cukru příliš nízko.
Zde jsou čtyři tipy, jak pít zodpovědně:
- Alkohol zůstává ve vašem těle déle než glukóza z jídla, takže byste měli pivo konzumovat pouze s jídlem. Pití piva s jídlem pomáhá zpomalit míru absorpce alkoholu a nabízí určitou ochranu proti nárůstům nebo poklesům cukru.
- Světlé pivo nebo značky s nízkým obsahem alkoholu mohou pomoci s regulací hladiny cukru u cukrovky, problém ale zcela nevyřeší. Pivo je nabité sacharidy, takže si pamatujte, že je třeba s ním zacházet jako s dezertem plným cukru.
- Ti, kdo užívají inzulin, nejsou jediní, kteří si musí být vědomi spotřeby piva. I jedinci užívající léky na cukrovku by měli pečlivě sledovat příjem piva a alkoholu obecně. Některé léky proti cukrovce mají své vedlejší účinky, například rychlou srdeční frekvenci, a některé léky mohou dokonce změnit hladinu glukózy. Běžný lék jako metformin by se kvůli možným vedlejším účinkům neměl například nikdy míchat s pivem.
- Pokud si příležitostně přejete pořádně vychutnat to jedno pivo, postupujte podle stejného pravidla, které se týká příjmu a plánování jídla. Nízkokalorické pivo s nízkým obsahem sacharidů kombinované s jídlem je nejlepší volba. Pokud máte v plánu jít ven na pivo s přáteli, ujistěte se, že jsou si vědomi vašeho stavu a že vědí, co by měli dělat, pokud byste začali mít hypoglykemický záchvat.
Pozor: Ležáky mají typicky obsah sacharidů cca od 10 do 15 g na 0,5 litru. Některá „lehká“ výčepní piva mohou být lepší a mít méně než 10 g sacharidů na půllitr, některé dokonce i méně než 5 g sacharidů. Jiná piva se naopak dochucují extra cukrem nebo medem, takže je třeba se připravit, že jejich účinek bude odlišný.
Pomelo a cukrovka
Pomelo je ovoce vhodné pro diabetiky, neboť přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi, a to dvěma způsoby. Zaprvé pomáhá snížit sekreci inzulinu, což tlumí chuť k jídlu. A zadruhé při slané chuti sníží spotřebu sacharidů, což rovněž snižuje tvorbu cukru v krvi. Podobně toto ovoce pomáhá obézním lidem při redukci váhy. Pomelo také redukuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a poruch souvisejících se srdcem. Vitamin C obsažený v pomelu navíc podporuje imunitní systém a draslík pomáhá pravidelně odvádět moč z organismu.
Dieta při cukrovce I. typu
Diabetik I. typu bývá nucen k velmi pravidelnému příjmu 6 jídel denně účinkem inzulinových preparátů. Dnes je aplikace krátkodobých inzulinových analog praktičtější a stačí jíst obvykle 3x denně. Hyperinzulinemie se fyziologicky do 2 hodin po jídle normalizuje, u diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího efektu aplikovaného inzulinu přijmout po 2–3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. Diabetik I. typu má však i zvýšenou tendenci k tvorbě acetonu (ketóze), které brání trvalý přísun malých dávek sacharidů.
Diabetik I. typu nemá většinou sklony k otylosti a jeho energetický příjem není výrazně omezen.
Dobře vzdělaný diabetik může často jíst více či méně cukru, než je předepsáno, a podle toho si upravit dávku inzulinu. Stejně tak může přizpůsobit dávku inzulinu časovému intervalu mezi jídly. Cílem léčby je dobrá úroveň glykemie nalačno i po jídle a cílové hodnoty dlouhodobého ukazatele kompenzace glykovaného hemoglobinu HbA1c. Cílem léčby je však zároveň i relativně volný a svobodný život. Dnes lze dosáhnout stavu, kdy diabetik I. typu není v životě handicapován vůči zbytku populace.
Samostatnou problematikou je výskyt snížené hladiny krevního cukru, hypoglykemie, a problematika sportu u diabetika. Diabetici I. typu dnes žijí v takzvaném toxickém prostředí s vysokou nabídkou energeticky bohatých a energeticky denzních potravin a jsou podobně jako zbytek populace ohroženi dříve málo známou komplikací – obezitou. Pak je nutné omezit zejména tuky, kalorické nápoje a kalorická sladidla. Dieta se následně více podobá dietě u diabetiků II. typu. Podrobné informace o dalších dietách lze vyhledat ve speciálních edukačních materiálech pro diabetiky. Pro rychlý výpočet přijatého množství cukru a energie jsou u diabetiků vhodné takzvané výměnné jednotky, respektive jejich tabulky.
Dieta při cukrovce II. typu
Diabetik II. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti zmetabolizovat větší dávku sacharidů naráz je nutné u něj rozdělit přísun sacharidů do menších porcí, ale pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.
Diabetik II. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu, a proto musí mít dietu méně energeticky bohatou. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, proto musí být i příjem nižší.
Základem diabetické diety je pravidelná a vyvážená strava několikrát denně, konzumovaná v pravidelných časových intervalech. V průběhu dne je nutné stravu rozdělit na tři hlavní a dvě menší dávky. Důležitou součástí diety při cukrovce je snížení příjmů jednoduchých cukrů a tuků. Místo jednoduchých cukrů je potřeba jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z jídelníčku je nutné absolutně vyřadit sladkosti, moučníky, alkohol, dorty, dezerty, zákusky, sladké pečivo, bonbony, čokoládu, sádlo, špek, slaninu, tučné sýry, smetanové jogurty, sladké nápoje, med, slazené džemy, kandované ovoce, banány, melouny, jahody, ananas, hroznové víno, ovocné kompoty, hrušky, fruktózu.
Zelenina je vhodná prakticky veškerá. Vůbec tou nejlepší je zelí, hlávkový salát, čínský salát i jiné saláty, okurka, paprika, ředkvičky, celer, rajčata, cuketa, patison i luštěniny. Z pekárenských výrobků se vyhněte světlému pečivu, vhodné je tmavé pečivo, celozrnný chléb, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, amarantové těstoviny i celozrnná neloupaná rýže. Z masa se doporučuje konzumovat mladé a netučné maso (kuře bez kůže, krůta, holoubata, králík, telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, mořská štika, kvalitní filé, treska, okoun, pstruh). Uzeninám je vhodné se vyhýbat. Když už, tak by měly být vařené nebo dušené a neměly by obsahovat méně něž 94 % masa (optimálně 97 %). Z mléčných výrobků lze jíst jogurty (3 %), mléko (1,5 %), tvaroh netučný, sýry s obsahem tuku do 30 % v sušině, tavený sýr s jogurtem, tvarůžky. Jednou týdně si lze dopřát 1 vejce. Je potřeba dodržovat pitný režim. Vhodnými nápoji jsou neslazený čaj, minerální voda bez příchuti a stolní voda. Ze sladidel se doporučuje stévie. Z tuků pak olej, pomazánková másla a kvalitní rostlinné tuky. Je důležité omezit solení.
Vzorový jídelníček při cukrovce
Snídaně: 250 ml bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka, nebo čaj s mlékem (vždy bez cukru), k tomu 50 g nízkotučného sýru či tvarohu, libové kuřecí či krůtí šunky, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba
Dopolední svačina: 100 g ovoce (třeba malé jablko), nebo 150 g zeleniny (třeba mrkev)
Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta či králík) a k tomu buď 100 g brambor, nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin
Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka
Večeře: 80 g libového masa, nebo dietní šunky, netučný tvaroh, nebo sýr, k tomu buď 100 g brambor, nebo dalších příloh jako u oběda
Druhá večeře: 100 g ovoce
Recepty
Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.
Plněná rajčata
Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl
Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.
Těstoviny s houbami
Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka
Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.
Čočková polévka
Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar
Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.
Kuřecí prso
Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn
Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pokrájený česnek a podlijeme trochou vody. Dáme péct zakryté do trouby vyhřáté na 170 °C, a to přibližně na 30 minut (po 30 minutách dopékáme 10–15 minut již odkryté). Mezitím si uvaříme oloupané brambory s celou mrkví. Jakmile jsou brambory s mrkví uvařené, scedíme vodu, mrkev dáme stranou a brambory rozšťoucháme a promícháme s nasekanou pažitkou. Servírujeme na talíř do kulaté formičky. Na brambory navrstvíme rozšťouchanou mrkev a formu odebereme z talíře. K příloze servírujeme upečené kuřecí prso na cibulce a česneku. Zdobíme rozmarýnem.
Hovězí s rýží
Ingredience: 500 g libové hovězí kýty, 500 g mražených hub (možno také použít předem uvařené či sušené houby), 150 g cibule, 30 ml oleje, 150 g syrových brambor (na zahuštění), 225 g rýže Basmati (syrové), sůl, pepř
Postup: Na oleji dozlatova osmahneme najemno pokrájenou cibuli a poté k ní přidáme na kostky nakrájené maso, které necháme ze všech stran hezky orestovat. Celý základ osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Takto dusíme do změknutí masa. Jakmile je maso měkké, vložíme mražené houby a ještě chvilku povaříme. Nakonec omáčku zahustíme najemno nastrouhanými oloupanými bramborami. Za občasného míchání necháme brambory rozvařit, čímž se omáčka zahustí. Podáváme s uvařenou rýží.
Vepřová panenka
Ingredience: 120 g vepřové panenky, 150 g mraženého listového špenátu (může být i čerstvý), 20 g cibule, 180 g syrových brambor, 8 ml oleje, sůl, pepř, česnek, bylinky
Postup: Vepřovou panenku omyjeme, případně očistíme od blan, posolíme a popepříme a v celku restujeme na pánvi na troše oleje přibližně 15–20 minut na mírném stupni a pod pokličkou. Průběžně maso otáčíme, aby se opeklo ze všech stran. Kdo má radši propečenější maso, restuje o pár minut déle. Oloupeme brambory, pokrájíme je na kostky a dáme vařit do osolené vody. V kastrůlku na oleji zlehka opečeme cibuli pokrájenou najemno a poté přidáme špenát, který osolíme. Pod poklicí chvíli dusíme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Servírujeme nejprve špenát, na který položíme rozkrájenou panenku, a k tomu brambory smíchané s bylinkami (petrželka, pažitka).
Ovocný pohár
Ingredience (suroviny na 1 porci): 15 g ovesných vloček, 50 g odtučněného tvarohu, 70 g bílého jogurtu (3,5 %), 5 g medu, 20 g jahod, 30 g meruněk, 20 g banánu, 10 g kešu, skořice, máta
Postup: Ovesné vločky přes noc namočíme do trochy vody a přisypeme k nim skořici. Druhý den v misce smícháme jogurt s tvarohem a medem (díky sladkému ovoci není ani nutný) a začínáme do skleničky či misky vrstvit ovesné vločky se skořicí, směs jogurtu, tvarohu a medu a navrch nakrájíme ovoce a posypeme ořechy. Tento pokrm se skvěle hodí jako snídaně, která nastartuje celý den. Možno si ho ale také dopřát jako zdravou svačinu plnou vitaminů a jiných cenných látek.
Budapešť s chlebem
Ingredience: 100 g odtučněného tvarohu, 10 g Flory, 8 g jarní cibulky, 8 g červené papriky, 37 g (1,5 plátku) tmavého toastového chleba, sůl, pepř, červená paprika (koření), pažitka
Postup: Červenou papriku, jarní cibulku a pažitku posekáme najemno a smícháme s tvarohem a Florou. Ochutíme solí, pepřem a červenou paprikou. Pečlivě promícháme a servírujeme na toastovém chlebu či jiném, nejlépe celozrnném pečivu.
Domácí houstičky
Ingredience (na 5 porcí): 150 g celozrnné žitné mouky, 150 g sýru cottage, 1 vejce, 15 g slunečnicových semínek (+ 5 g na posyp), půl balíčku kypřicího prášku, trocha soli, dle potřeby voda
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a hněteme. Pokud se nám těsto zdá příliš hutné, přidáme trochu vody. Na plech dáme pečicí papír a na něj pokládáme vytvarované bulky. Jakmile máme houstičky na pečicím papíře, každou posypeme semínky a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20–25 minut.
Cuketové placky
Ingredience (na 6 ks placek): 300 g cukety, 2 vejce, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 20 g hladké mouky, 10 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, mouku a promícháme. Osolíme, prolisujeme česnek a zakápneme olivovým olejem. Celou směs mícháme, dokud se suroviny nespojí. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na plech vložíme pečicí papír a na něj lžící klademe cuketovou směs do tvaru placiček. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut.
Pečený losos
Ingredience: 120 g čerstvého lososa bez kůže, 15 g toastového chleba, 3 ml olivového oleje, stroužek česneku, čerstvé bylinky, sůl, pepř, 150 g syrových brambor
Postup: Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit. Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme krustu. Rozmixujeme toastový chléb s trochou oleje, s česnekem, solí, pepřem a čerstvými bylinkami (rozmarýn, tymián, bazalka, pažitka). Čerstvý filet lososa omyjeme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do zapékací misky a filet poklademe umixovanou krustou. Vložíme do trouby a pečeme dle vzhledu, tedy asi 20–30 minut. Servírujeme s vařeným bramborem.
Tuňáková pomazánka
Ingredience: 40 g tuňáka ve vlastní šťávě, 50 g nízkotučného tvarohu, 30 g polotučného bílého jogurtu, 20 g kyselé okurky, 10 g cibule, sůl, pepř, 40 g pšenično-žitného chleba, 50 g rajčat, 50 g okurky
Postup: V misce smícháme tvaroh s jogurtem, přidáme tuňáka a najemno pokrájenou okurku a cibuli. Osolíme a opepříme a celé promícháme. Servírujeme s opečeným či čerstvým chlebem a zeleninovou oblohou. Tento recept se skvěle hodí jako svačina či lehká večeře s minimem tuku, zato bohatá na proteiny.
Krevetový salát
Ingredience: 5 ks vyloupaných tygřích krevet (asi 150 g), 5 ml slunečnicového oleje, 120 g rajčat, 100 g bílé papriky, 70 g ledového salátu, 7 ml extra panenského olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Zeleninu omyjeme, očistíme a pokrájíme. Poskládáme ji na talíř, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem (můžeme přidat také šťávu z citronu). Poté na pánvi na troše oleje orestujeme vyloupané tygří krevety a osolíme je. Jakmile jsou krevety dozlatova opečené, aranžujeme na připravenou zeleninu a můžeme servírovat.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Kresser